Opdateret 30. maj 2015
 
Det må være den nemmeste måde at gøre en god gerning på. Ikke noget med sved på panden; ikke noget med at finde pengepungen frem. Bare et kryds ved nogle spørgsmål i en markedsanalyse -  sendt i et skema som sms til din smartphone –  og du har på to-tre minutter skaffet penge til to poliovacciner til børn i poliotruede lande i Rotary Internationals kampagne End Polio Now.
 
Det er, hvad den mobilbaserede markedsanalysevirksomhed Opeepl Insights med hovedkvarter i København betaler for rotarymedlemmers medvirken i et markedspanel i et partnerskab med Rotary.
 
Eneste betingelser: Du skal råde over en smartphone, og du skal reagere inden for en time, når en sms tikker ind, så dit svar kan ikke vente til en anden god gang, det være til frokostpause eller fyraften.
  • Panelet aktiveres via mobiltelefoner
  • Respondenterne svarer via mobiltelefonen
  • Opeepls teknologi leverer resultaterne til kunden på under en time og sikrer repræsentativ indsamling af data.
Årligt kan en enkelt paneldeltager nå op på at medvirke i mellem 50 og 150 markedsundersøgelser, dvs. det kan blive til henved 300 poliovacciner for indsatsen fra en enkelt paneldeltager i Rotarys panertskab med markedsanalysefirmaet Opeepl. En vaccination koster omkring fire kroner, inklusive administration og transport.
 
En optælling fra Opeepl i slutningen af maj 2015 viste, at der var doneret omkring 33.000 poliovacciner fra den danske analysevirksomhed.
 
Opeepl afregner med halvårlig fakturering til  Rotary Distrikt 1470. Herfra går pengene til End Polio Now, oplyser assisterende guvernør Susanne Gram-Hanssen, Distrikt 1470. der tog initiativ på Rotarys vegne til partnerskabet med Opeepl. Der kan dog ikke "bogføres" for antallet af deltagende medlemmer fra de enkelte klubber.
 
 
 
Susanne Gram-Hanssen, medlem i Købennhavn Grundtvig Rotary Klub, fortalte om partnerskabet med Opeelp i magasinet Rotary Norden i november 2014 i en artikel med overskriften "Lille indsats - stor effekt". Hun uddyber over for www.rotaryeclubonedenmark.com:
 
”I korte træk startede projektet efter en teateraften i 2014, som jeg var arrangør af på Det Ny Teater med musicalen Evita på programmet, hvor vi samlede penge ind til End Polio Now.
 
Her deltog også nogle unge mennesker, som har startet firmaet Opeepl, og de foreslog, at vi lavede noget sammen. Heraf udsprang ideen.
 
De havde betalt andre firmaer for at kunne benytte et panel af respondenter (og gør det fortsat). De penge vil de langt hellere bruge til bekæmpelse af polio ved, at de betaler til et Rotarypanel. 
 
Jeg tænker, det er en fornyelse i indsamlingsmetode. Metoden gør, at mange med en lille indsats gør en forskel. Og de bliver løbende mindet om, at Rotary gør en forskel. Hver gang man har gennemført en lille sms-undersøgelse, bliver man jo bekræftet i, at nu er der penge til, at yderligere to børn får vaccine.
 
Opeepl er ved at etablerer sig i andre lande, og jeg ser vores samarbejde helt unikt, fordi vi jo også kan opbygge paneler i andre lande. Nu samler vi ind til End Polio Now. Formålet kan jo ændres, når vi er nået i mål med End Polio Now-kampagnen i 2018.
 
Så det er et samarbejde, som kan fortsætte, og hvor vi som rotarianere har en fin lejlighed til at fortælle om Rotary, når vi inviterer venner og kollegaer med i panelet", siger AG Susanne Gram Hanssen til e-klubbens hjemmeside.
 
Opeepl-Rotary-projektet begyndte i forsommeren 2014 som et pilotprojekt i Distrikt 1470 med deltagelse af syv klubber. I september samme år blev en invitation udsendt til alle rotarymedlemmer i Distrikt 1470, og undervejs blev også rotarianere i andre distrikter opfordret til at deltage.
 
 
Opeepl, en ide med stort potentiale
 
Opeepl lancerede i september 2012 ”verdens hurtigste markedsanalyser”, hvor virksomheder og organisationer kan gennemføre repræsentative markedsundersøgelser og meningsmålinger på mindre end én time, fortæller websitet Trends online,
 
(Trendsonline.dk beskriver sig selv som Danmarks førende netmedie om det danske startupmiljø med en vision om at bære de modige mennesker, der står bag startups og initiativer frem og videre mod deres mål. - Derfor vil vi være de første, der skriver om de iværksættere, der har brug for omtale, og give dem de råd og det netværk, der skal hjælpe dem videre mod succes og være med til at skabe et knudepunkt for alle med interesse i digitalt iværksætteri, skriver Trends online på sit websted).
 
Siden da er det gået hurtigt, og Opeepl har fået kunder som Carlsberg, McDoanld’s, eBay og Go’ Aften Danmark.
 
 ”Vi vil være markedsanalysernes svar på Google Adwords,” forklarer Morten Korch-Haahr, medstifter og adm. direktør/CEO i Opeepl til Tredns online.
 
 
Konceptet er udviklet som en "Software as a Service"-ydelse, hvor man via hjemmesiden www.opeepl.com selv opretter og udsender undersøgelser til et stort panel af respondenter via mobiltelefoner.
 
Morten Korch-Haahr ser "et enormt potentiale" i virksomheder, der på grund af omkostninger og ressourcer ikke hidtil har kunnet gribe til markedsanalyser.
Han forventer, at Opeelp Insights kan gøre sig gældende internationalt i løbet af få år, og at konceptet på sigt vil blive brugt hos størstedelen af de forbrugerorienterede virksomheder og organisationer.
 
- Vores andre paneler består primært af eksisterende analysepaneler, hvor vi har indgået aftale med ejerne omkring brug af disse til mobilanalyser. Således har vi panelaftaler med virksomheder som Analyse Danmark og svenske Cint, fortæller Morten Korch-Haahr til e-klubbens hjemmeside.
 
Se video med foredrag af CEO Morten Korch-Haahr på skypemøde i Rotary E-Club One of Denmark tirsdag den 26. maj 2015 med klik  her.
 
Tilmelding til den mobilbaserede End Polio Now-kampagne kan ske med klik her.
 
Hvis du har kommentarer til denne story, klik her og send gerne e-klubben nogle linjer.